Владата ќе ги оправдува економските неуспеси со коронавирусот

Мориторингот на случаите на коронавирусот од Јоhn Норkіnѕ Unіvеrѕіtу покажуваат дека смртноста од епидемијата од коронавирус е многу ниска од 83 774 заразени има 2867 починати а 36 654 се излекувале. Нормално е медиумите да се фокусираат на првите два показатели но според мене третиот показател е многу важен.

Бројот на излекуване е десетици пати поголем од бројот на починати. Но тоа не значи дека луѓето треба да ја игнорираат епидемијата а дека треба да се информираат од научната литература според кој смртноста на луѓето под 60 годишна возраст е помалко од 1,3% или 0,2 кај младите лица.

Ho последиците врз економијата е нешто многу по разчично.Негативната реакција на пазарите е многу логична затоа ефектите од коронавирусот доаѓаат на веќе ослабената економија која расте многу бавно забавувањето е од високата задолженост и пад на корпоративните приходи уште пред развивањето на епидемијата.

Затоа последиците од неа не се незначањи. Кина стави во карантин 21 провинција која е одговорна за 90% од извозот и 80% од БДП.

На крајот од февруари 13 од нив кој произведуваат 51% од БДП започнаа да работат и започнаа со заздравувањето на економијата но многу бавно. Индексот на менаџерски порачки е на најниско ниво од 2008 година.

Зошто единствено владата што можеше да направи е да го спаси колапсот на здравствениот систем е да ги затвори границите да забрани патувања и масовни собири. Не затоа што смртноста е висока туку затоа што нема капацитет за лекување на толку многу луѓе во болниците и лекарства во аптеките.

Pеакцијата на владата е многу лоша и стахот од непознатото доведе до запирање на инвестициските решенија како и намалување на глобалната трговија. Затоа не можеме да се довериме на првичните прогнози дека епидемијата ќе биде победена за два месеца и после тоа растот на економијата ќе биде обнобена.

Πpeд вестите за епидемија економијата на Македонија беше многу слаба во последното тромесечие податоците за индустрискиот раст беа катастрофални и капиталните инвестиции беа на најниско можно ниво од само 1,6% реализација.

He треба да забораваме дека економијата веќе беше ослабнена и тоа заради огромното количество на задолжување и нискиот раст на БДП.

Двојниот удар врз економијата може да ја донесе до рецесија

“Hиe сме сега во раната етапа на оваа криза “

Цените на основните стоки растат заради проблемите со доставувањето и запирањето на економијата.

Сега треба да почнеме да размислуваме за лошите ефекти од зголемувањето на банкротираните компании и покачувањете на ризикот за обновување на пазарите кој се на големи парични и трговски дисбиланс.

Многумина ова го нарекуваат “нecигypнocт”, но има и многу сигурни работи.

Ефектот од епидемијата ќе е много по долгорочен одколку сметаат анализаторите.
Народната банка и владата ќе се обидат да ги сокријата ризиците и ќе ги удават проблемите со море од расходи
Како и сите епизоди од паники најголемиот ризик е желбата на Власта да направи нешто брзо и масовно како и процесот на зголемување на паниката кој се обидуваат да ја минимизираат.

Непотребните интервенции и затварање на економијата и прикривање на ризиците можат да се по сериозен проблем од овој кој се обидуваат да се справат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива