Социјална работничка украде 17 милиони евра

Бpитa Hилceн успева да ги пренасочи милионите кој биле наменети за најслабите социјални групи во Данска кон приватната си сметка

Социјална работничка

После многу години финансиски проблеми, таа почнала да живее луксузно. Но патот до овој успех беше да ја оштети државата Данска.

Тоа е историјата на Брита Нилсен 65 годишна социјална работничка која успеала сама да си изгради корупциска шема во една од најмалко корумпираните држави. Во последните 25 години оваа жена успева да прикрие голем број сметковотствени измами кој се случувале пред очите на нејзините претпоставени.

Бpитa Hилceн успева да ги пренасочи милионите кој биле наменети за најслабите социјални групи во Данска кон приватната си сметка. Благодарение на оваа шема таа почнала да живее луксузно, купува куќа на ќерка и, и ранч во Јужна Африка.

Токму овој ранч во Јужна Африка го издал нејзиниот план по што таа била откриена.Сега пред власта во Данска стои тешка задача да објасни како парите на граѓаните се испраќани на приватна сметка и таа шема функционирала долги години.

Овој случај е обидот на Копенхаген да се справи со изтолчването на милјарди долари како резултат на даночни шеми е познат под името Сum-ех.

Во исти такви случаи во државата се губат по 14,5 милјарди долари само во 2017 година а тоа е 4% од БДП на Данска.

Како дел од обидите Данска да ја врати довербата на граѓаните, Врита Нилсен наскоро ќе добие 6,5 годишно лишење од слобода.

Па така оваа жена во едно десетолетие од животот го поминува периодот од немање доволно средства да си ги плаќа трошоците па до доволно пари да живее луксузно а наредните години ќе ги помине во затвор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива