Владата ги краде ли граѓаните со цената на горивата? Едно литро во моментот на светската берза изнесува 11 денари

Дали ни е јасно дека литар гориво денес изнесува 11 денари.

Како може горивата во Македонија да се над 50 денари за 1 литро?Цената на горивата буквално последните месеци се руши и тоа нормално треба да има влијание и на цените на горивата во Македонија но тоа не се случува.

Затоа ги змоливме експертите да пресметат колку во моментот вреди 1 литро гориво. Според експертите во овој момент 1 литар гориво вреди 11 денари, да точно така помалку од 1 литар вода на пазарот но кон оваа цена треба да се стави и вредноста за преработка на рафинеријата печалбата на трговците и акцизата на државата.

Тоа се четирите фактори кој ја определуват цената затоа да земеме дека сите си ставаа по 50% заработка , и тоа реално излегува дека цената на горивата во Македонија треба да изнесува околу 40 денари со ДДВ?

Така сега да и поставиме прашање на Владата и на регулаторната комисија нешто не ли е во ред со пазарот на горива во Македонија, зошто ако не се разбрале цената во моментот на светската берза е 29 долари за барел тоа се нема случено уште од 1991 година кога бензините на бензиснките беше некаде околу 30 денари за литар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива