Во која држава живеат најмнoгу милјардери

Во која држава живеат најмнгоу милјардери

finansii.mk

И покрај тоа што милјардерите можат да изберат да живејат каде што сакаат тие ги избираат традиционалните држави.

Во овој момент во светот има 1732 милјардери според списанието „Форбс”.

Повеќето од милјардерите живеат само во 15 држави

Еве ја и табелата на Knight Frank:

15. Австралија 34 милјардери

Бројот на милјардерите кој живеат во Австралија се зголемил за 55% во последните 5 години.Сиднеј изгледа идеално место за да живеат најбогатите лица од државата но во предградието на Мелбург „Туурак” живеат 23 од 250 најбогати Австалиици

13. Тајван, 35 милјардери

Во последните пет години Тајван привлече 8 нови милјардери. Повеќе од милјардерите кој се избрали да живејат во Тајван своите милјарди си ги заработиле сами а помалко од една третина богатството им е наследено. Богатството на сите милјардери во Тајван е приближно околу 85,5 милјарди долари.

13. Јапонија, 35 милјардери

Јапонскиот список на милјардери е двојно зголемен за последните 5 години. Најбогат е Тадаши Јанај основач на модната компанија Fast Retailing и влијателен член на бордот на Softbank. Неговото богатство, се проценува на 31,4 милјарди долари. Од сите јапонски милјардери кој се 45 не сите се решиле да живеат во Јапонија.

12. Швајцарија, 36 милјардери

Швајцарија тројно го зголеми процентот на милјардери кој живаеат таму за последните 5 години

11. Франција, 40 милјардери

Бројот на милјардери во Франција се зголемил за 67% во последните 5 години

10. Италиja, 43 милjардери

Италиja двојно го зголемила бројот на милјардери во последните 5 години. Најбогатиот човек на Апенините е Џовани Фереро кој стои зад Ferrero Group Неговото богатство е проценето на 32 милјарди долари

9. Јужна Кореа, 44 милјардери

Пред пет години во Јужна Кореа имаше само 24 милјардери во овој момент се веќе 44. На врвот е претседателот на Samsung Group неговото богатство се проценува на 20.3 милјарди долари

8. Канада, 46 милјардери

Најбогатата фамилија во Канада е Томпсон и е сопственик на компанијата Woodbridge, има дел од 55% от Thomson Reuters, а богатството им е проценето на 26,1 милјарада долари. Богатството на ова семејство е толку големо како на 3 канатски провинции заедно велат од Business Insider.

7. Велика Британија , 54 милјардери

И покрај големата си територија Велика Британија е дом на 54 милјардери а најбогат од нив е Џим Ратклиф кој се пресели во Монако во 2018 година

6. Хонконг, 64 милјардери

Специјалниот административен реон на Кина успеа да привлече 24 нови милјардери во последните 5 години и им предложи едни од најскапите имоти во светот.

5. Русија, 101 милјардери

Русија е единствената земја од овој список кај која бројот на милјардери се намалил од 110 во 2013 до 101 2019 година

4. Индија, 119 милјардери

Во последните пет години бројот на милјардери во Индија се зголемил за 116%. Мумбај е најпривлечен град за милјаредерите во оваа држава

3. Германија, 123 милјардери

Нај големата економија во Европа е привлекла најмногу милјардери да живеат во Германија.

Богатството на 11 најбогати Германци е приценето на 197 милјарди Едни од најбогатите Германци се браќата сопственици на супер маркетите Алди нивното богатство е проценето на 34.3 милјарди долари

2. Кина, 373 милјардери

Експанзијата на економијата во Кина доведе до зголемување на милјардерите за последните пет години за 206% Најбогатиот Кинез е Џек Ма сопственикот наAlibaba чие шти богатство се оценува на 39 милјарди долари

1. САД, 585 милјардери

Соеденетите Американски Држави од секогаш се биле нај привлечни за живеене на милјардерите.Богатството на Џозеф Безос, Бил Гејтс и Марк Зукерберг се оценува на 300 милјарди долари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива