Конфликтот помеѓу САД и Иран доведе до зголемување на франакот и јенот

После воздушниот напад на САД врз аеродромот во Ирак во кој е убиен висококиот ирански комадат Касем Сулјемани генерал кој раководеше со елитните Quds сили на Револуционерната гарда.

Цената на Јенот и франакот се зголеми во однос на доларот.И покрај рекордното затварање на американските акции, азиските пазари се намалија од геополитичките конфликти во Блискиот исток. Цените на нафтата поскапеа заедно со златото додека доходноста на облигациите падна.

„Овој удар беше насочен кон блиските планови за напад на Иран“, се вели во изјавата на Пентагон.

Ако конфликтот ескалира ќе има големи последици на доставата на нафта и тоа може да доведе цената на црното злато да се врати повторно над 64 долари.

Но ако некако се задуши одговорот, но мала е веројатноста ова да се случи тогаш би можело WTI да тргне надолу и да формира мечји чук на графиконот.

Тогаш цената на нафтата може да падне дури до 50 долари за барел.

Јапонскиот Јен ги зголеми печалбите

Дневна графика на USD/JPY
Дневен графикикон на USD/JPY

Падот на USD/JPY под 108.27 вели дека целиот раст од 104.45 е застанал со три бранови до 109.72.

Дневна графика на GBP/JPY
Дневен графикон на GBP/JPY

А пробивот на GBP/JPY под нивото 142.42. Јасен пробив под 141.15 ќе го задржи спадот од 147.94 до 38.2% корекцијата од 126.54 до 147.94 при 139.5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива