Коронавирусот сам ја губи својта моќ после 70 дена, независно какви мерки преземаме

Според проф. Исак Бен од Израел распространувањето на виросот е во сите држави е исти без разлика дали се преземени строги мерки или не. Тој смета дека карантинот треба да се замени со умерено социјално дистанцирање.

Корона вирусот ја губи моќта после 70 дена тврди професорот Исак познат ираелски физичар математичар и пензиониран генерал.

Тој е бивш советник по кибернетика на премиерот Натањаку а сега е раководител на секторот сигурност на универзитетот во Тел Авив.

Според него што и да се прави на крајот ќе се дојде до истите резултати на заразени и починати затоа што Коронавирусот има своја граница.

Анализите покажуваат дека вирусот го постигнал својот пик во 40 ден од неговото појавување и после тоа кривата почнува да се намалува до околу 70 тиот ден.

Оваа тенденција се забележува како во државите кој воведоа карантин така и во државите кој што имаа поблаги мерки.

Според професорот блокирањето на економијата донесе големи штети а последиците се мали.

Кога медиумите го прашале како Вирусот ќе исчезне тој одговорил : “Немам објаснување. Можеби е сврзано со климата можеби животниот век му е ограничен”.

Тој тврди дека државите како Италија кој имаа целосно блокирање на се имаат исти резултати како Шветска, Тајван и Кореа кој оставиа животот да тече нормално и без ограничувања.

Математичарот смета дека социјалното дистанцирање е необходно но целосно затварање на економијата нема да вилијае много на избегнување на заразата а пак може да донесе сиромаштија и социјални проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива