Поврзувањто на мозокот со компјутерот е на дофат(видео)

Илон Маск верува дека поврзувањето на човечкиот мозок со компјутер може да помогне за заздравуањето на повредите на еден од најважните човечки органи мозокот со што би се контролирал со вештачка интелегенција.

Милјардерот изјави дека еден од бизнисите во кој инвестира најмногу во моментот е – Neuralink -кој ќе ја покаже развиента технологија за интерфејс мозок компјутер покасно оваа година и тој ја опишува со еден збор како – “инзвонредна”.

Минатиот јули Маск изјави дека технологијата веќе може да го контролира мозокот на мајмунот во тестирањето и тој се надева дека со доволна желба уредот да биде вграден и на луѓе кој имаат повреди на мозокот на главата и на рабетот или такви со аномалии од раѓањето.

Сопственикот на Quantum AI, Tesla и SpaceX објасни дека тоа може да се случи уште оваа година соопштија од Cnet.

“Најпрво треба да направиме безопасен и лесен за користење и после да ја определиме најголемата му корис и од прототип до масовно производство и користење ни претстои долг пат”.

Но ако Neuralink успее да го помине успешно овој долг пат. Маск се наделва дека технологијата може да биде исто толку револуционерна за многу пациенти како што и Tesla е за автомобилската индустрија.

“Најпрво ќе се користи за компензирање на цели загубени делови од мозокот поради несреќа или вродена мана”.

Маск вели дека долгорочната цел на уредот е луѓето да го користат за да инсталираат во мозокот вештачка интелегенција.

Архива