САД создадоа вакцина против опасниот Коронавирус

Научниците во Сад прават клинички испитувања за лекување на COVID-19, соопштија од Националниот здравствен институт.

Во овој момент има над 80 000 потврдени случаи заболени од вирусот по целиот свет а околу 2770 починати лица.

Двете испитувања на лекарството кое е експериментален антивирусен лек веќе се спроведува неколку недели и првичните резултати изгледаат добри.

“Има само еден лек во моментот кој сметаме дека има реална ефикасност и тое е ремдезивир“, изјави Брус Ајлард помошник генерален директор на Светската здравствена организација на пресконференцијата оваа недела.

Испитувањето во САД е направено во Медицинскиот центар на универзитетот во Небраска.

Лекот ќе биде испробан на бродот Diamond Princess, кој е под карантин на бреговите на Јапонија и има жариште на вирусот на бродот.

Во лекувањето ќе бидат вклучени 400 луѓе заболени со COVID-19, кој имат тешки симптоми на вирусот.

Шациентите со по благи симтоми кој немат потреба од кислород нема да бидат вклучени.Ако лекарството запчне да покажува добри резултати ќе биде дадено и на останатите пациенти.

„Тоа е можеби најбрзиот старт на медицински тестото во американската историја бидејки процесот беше замислен пред неколку недели и успеавме да започенеме веднаш “, сподели Андре Калил, професор по внатрешна медицина на Медицинскиот центар на Универзитетот во Небраска, пред The ​​Wall Street Journal.

Во лабараториските испитувања ремдезивир ја блокира активноста на коронавирусот клетки.

Лекот е ефективен и против MERS и SARS, кој исто така се коронавирус клетки.

Лекот се уште не е тестиран на луѓе но сега нема време за чекање.

Лекот за прв пат е изработен од фармацевската компанија Gilead за лекување на Ебола.

Архива