Србија ја помина Кина по растот на економијата

Arrows with businessman. Development and growth of business concept.

Србија не е имала таков брз раст од почетокот на финансиската криза па се до денес што ја става рамо до рамо со државите од светот со нај брз раст на бруто домашниот производ.

Во четвротот тромесечие од минатата година србската економија е пораснала за 6,1% изјави гувернерката на централната банка на Србија Јороганка Табакович.

Тоа е најдобриот резултат од 2008 година до сега.

Исто така тие ги надминаа и прогнозите на Вlооmbеrg за расто од 4,7 посто за овој период.

По овој податок Србија не ја помина било која економија во светот а Кинеската економија заостана зад Србија.

Големата експанзија во последните три месеци на минатата година е стимулирана од расходите на владата.

Оваа вест доаѓа како стимул за Владата бидејки во април и во Србија треба да се одржат парламентарни избори.

“Додека многу држави ги намалија прогнозите за економскиот раст, Србија ги помина сите прогнози заради внатрешните фактори, кој доведоа до поголеми инвестиции”, вели Taбaĸoвич.

Во последните 2 години инвестициите се зголемени за 35% што придонесува три четвртини од општиот раст помеѓу 2018 и 2019 година.

Како резултат на брзиот раст за периодот окотмври декември резултатот за целата мината година е 4,2 % рас на бруто домашнио производ.

“Цeнтpaлнaтa бaнĸa останува на прогнозата за економскиот раст во 2020 и 2021 година непроменет. Но се очекува проширувањето на Коронавирусот во Кина да се одрази затоа што Кина е клучен партнер на Србија”, вели гувернерката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива