Телефоните во иднина ќе се полнат со шеќер

Научниците изработија биобатерии, кој користат обични биолошки процеси за да генерираат енергија.

Повеќето батерии во овој момент не се во состојба да произведуваат големо количество на енергија но беше разработен прото тип верзија која има потенцјал да биде по лесна и по моќна батерија која се наоѓа во смартфоните.

Во човечкото тело шекерот се трансформира во енергија преку процесот наречен метаболизам гој го раствара шеќерот во јаглерод диоксид и вода и со тоа оделува електрони.

Биобатериите произведуваат енергија со истиот процес на трансформации со што ги ловат електроните кој се оделуваат со разградувањето на шеќер по истиот начин како во телото.

Био батериите користат биолошки материјали се обновливи и не се токсични кој ги прави привлечни како алтернатива на традиционалните батерии за кој се потребни метали и хемикалии за да работат.

Овие батерии се направени од научниците Парсивал Жанг и Жујанг Жу од универзитетот Верџинија Тех во Блексборг.

Овие батерии се со поголема енергија од типичните литиумски батерии и го преобразуват 100 проценти шеќерот во енергија кој гарантира по голема моќ и повеќе траење на батериите.

Во овој момент една таква батерија може да издржи 10 дена без да биде ставена на полнач.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива