Што откри милјардерот за колонијата на Марс

HAWTHORNE-CA-MAY 29: SpaceX CEO Elon Musk unveils the company's new manned spacecraft, The Dragon V2, designed to carry astronauts into space during a news conference on May 29, 2014, in Hawthorne, California. The private spaceflight company has been flying unmanned capsules to the Space Station delivering cargo for the past two years. The Dragon V2 manned spacecraft will ferry up to seven astronauts to low-Earth orbit. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)

Правам богатство на Земјата, за да можам да помогнам во финансирањето на овој проект”, изјави Маск во порака на Twitter за плановите да создате колонија на Марс.

Пред тоа милјардерот и собственик на Тесла откри и детали за проектот на Twitter.

Според неговите зборови планот е се состои од 100 Starship бродови на година и за 10 години да располага со 1000 бродови.

Секој од бродовите ќе може да пренесува 100 луѓе но по интересно е как бродовите ќе стигнат од нашата планета до Марс.

Снимка 461978

Бидејки растојанието меѓу Марс и земјата е многу далеку Макс планира да ги испрати сите 1000 бродови во орбитата на секој 26 месеци кога Марс и Земјата се најблизу.

Така нашата орбита ќе личи на паркинг за вселенски бродови кој на периоди ќе одат и ќе се враќат на земјата.

Според оваа темпо се очекува во 2050 година на Марс да има 1 милион жители.

Маск потврди дека крајната му цел е да направи се за да предложи достапни цени за потенцијалните колонизатори.

Милјардерот размислува за варијанта на билетите до Марс на кредит со кој колонизаторите ќе ги исплаќаат со работата на Марс.

Архива