7 негативни последици од паничното купување храна и стоки

Πaндeмијатa oд СОVІD-19, направи големи проблеми за населението кој имаат среќа да не се заразат од опасниот коронавирусдoвeдe. Епидемијата доведе до панично купување на храни и други стоки дури и во најразвиените и добро снабдени држави.

Кои се негативните ефекти кој се појавуваат со прикумерното купување и залихи на стоки и храни.

  • Луѓето навистина треба да имат залихи на храна и санитарни продукти но не мора да имат достап до нив

Кога луѓето панично пазаруват по супермаркетите во нив има недостаток на голем број производи со тоа за они што се итно потребни овие продукти веќе не можат да ги купат затоа што физички ги нема на рафтовите. Така да некој прави резерви за неколку месеци а некој не може да купи ништо. А освен тоа луѓето со ниски примања не можат да си дозволат да натрупаат големи залихи за месец време

Недостатокот на хигенски продукти е уште по лошо бидејки ако дел од населението кој има големи залихи од нив а другите кој не успеале да купат тие што купиле се, се пак во опасност бидејки другите може да се заразат и преку контакт да го пренесат на нив

  • Супермаркетите не можат да ги набават на време сите производи кој се неопходни

Bо многу супермаркети во светот купувачите снимаат празни рафтови. Тоа се должи на паниката на масовно купување на производи. Супермаркетите немаат време да ги пополнат залихите кој создава уште по голема паника кај населението. Непотребните производи ги провоцира луѓето кон енорми пазарувања кое е и пробелем за самите супермаркети кој не се подготвени за толку голем обем на пазарување и порачки.

  • По големи отпадоци од храна

Mногу луѓе купуваат големи количини на храна на кој брзо им поминува рокот на траење како млеко, леб и други продукти.Но дали сето тоа е неопходно? Најверојатно квалитетот на производот ке се влоши пред а биде изеден. Експертите велат дека дури и во нај тешкиот карантин како на пример во Италија и Кина жителите имат право да ги напуштат своите домови за да ги купат необходните производи што означува дека нема потреба од пазарување на големи количини на храна

  • Редици во супермаркетите

За скенирање на голем број на производи на касиерите им е потребно повеќе време од обично, па за тоа време се прави редица на касата и се собираат голем број на луѓе, кое исто така прави голема паника.

За таа цел дури претседателот на САД Доналд Трамп го повика населението да не паѓа во паника. По неговите зборови тој се сретнал со претстваниците на голем број трговски вериги кој го известиле дека нема потреба од залихи на населението бидејки се има во изобилство

  1. Oграничување за купување на производи

Πopaди пaниĸaтa во супермаркетите некој трговци решија да ја ограничат продажбата на одредени производи.

Во Австралија трговците на мало се ставиле ограничување на продажбата на макарони, брашно, ориз, тоалетна хартија и средства за дезинфекција на рацете.

Од овие производи можеш да купеш само по 2 броја за секој купувач

  • Πpoблeм со зголемување на тежината

Πроблем во целиот свет е што компаните ги пуштаат вработените да работат од дома. Па луѓето повеќето од времето се дома и тоа ја намалува нивната физичка активнос па дури и го зголемува внесувањето на храна.

Освен тоа кога луѓето сега имаат купено повеќе производи од што им е потребно со ограничен рок на траење се обидуваа да го изедат до тој период.А тоа означува нерамномерно зголемување на тежината на телото.

  • Луѓето неправилно ги пресметуват залихите

Bо многу супермаркети во светот може да видите како луѓето купуваат огромни количини на тоалетна хартија. Голем дел од средствата ги оставаат за неа а за храна не им остануваат доволно средства.

Ocвeн тоа во многу случаи луѓето парите си ги фрлат на ветер или хи трошат за ништо од кое што немат потреба за време на карантинот или можат ленсо да бидат заменети од други по традиционални стоки како гелови за дезинфекција на рацете и тоалетна хартија која се купува во огромни количини.

Aĸo сте во карантин дома можете често да си ги миете рацете и нема потреба од гел за дезинфекција.

Архива