Huawei ќе изгради фабрика за 5G мрежа за потребите на Европската унија

Според Лју Канг, главен представник на Huawei в Европската Унија компанијата е во фаза на избор на објекти каде се подготвува да изгради фабрика за пороизвотство на 5G мрежата.

За да се интегрира во Европа и да работи на Европскиот пазар за да се противи на притисокот на САД врз државите од Европската Унија Huawei е решил да создаде производствена база во Европа.

Оваа производствена база ќе се концентрира на 5G мрежата наменета за Европскиот пазар.

Во овој момент Huawei изнира држава за фабриката и веќе има неколку потенцијални места.

Според Европската унија нејзините членки ќе дозволат Кинескиот производител да започне работа во нивната 5G база.

Компанијата нема да може да учествува во основната конструкција на 5G мрежата.

Од Европската унија изјавиа дека може да наложи забрана за операторите кој ке претставуват ризик за сигурноста на клучните делови од европската 5G инфраструктура.

Лју Канг изјави дека „ангажирањето на Huawei кон Европа е најважно од се.”

„Зошто решивме да изградиме фабрика за Европа. Само тогаш ќе можеме да имаме 5G продукти, произведени во Европа за Европскот пазар”, вели тој цитиран од GizChina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива