Kинескиот aвтомобилски гигaнт Хіnguу ќе инвестира 50 милиони евра во произвотствен капацитет во србија

epa07912943 People view a Peugeot e-208 electric car during the media day of the International Sofia Motor Show 2019 in Sofia, Bulgaria, 11 October 2019. The Sofia International Motor Show 2019 will be held from October 12 to October 20. EPA/VASSIL DONEV

Kинескиот автомобилски гигaнт Сhаngzhоu Хіnguу Аutоmоtіvе Lіghtіng Ѕуѕtеmѕ веќе обезбедила парцела на кој ќе се гради нов производствен погон во Србија.

Теренот се наоѓа во близината на Ниш а инвестицијата ќе изнесува 50 милиони евра.

Сhаngzhоu Хіnguу е основана 1993 година и произведува автомобилни светла со кој ги снабдува сите европски брендови освен Американските, кинеските и јапонските.

Таа се наоѓа на Шангајската берза од 2011 година и денес е најголем производител во Кина.

Фабриката во близина на Hиш ќе има плоштина од 6,6 хектари и ќе се наоѓа во западната индустриска зона на градот.

Ако првичната инвестиција се покаже успешна нејзината големина ќе се зголеми двојно соопштија од Кинеската информациска агенција Таnјug.

Се очекува фабриката да вработи околу 1000 работници за почетокот на производството. Првиот производ ќе биде направен кон крајот на мар оваа година.

Автор: м-р Наце Цеков

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Архива